Onze technieken – Gips-draaien

Gips-draaien

   

Gips-draaien is een techniek die vooral op industriële schaal wordt gebruikt, maar wij vinden het ook leuk om er mee te experimenteren. Het voordeel is dat je producten precies het zelfde kan krijgen en je sneller kan produceren. Dit is erg fijn wanneer je een servies wil, borden die goed stapelen is dan wel zo handig. En het drukt de kosten een beetje. Het nadeel, vinden wij, is dat het producten daardoor iets minder uniek maakt en er veel tijd in de voorbereiding zit.

Maar goed, hoe werkt het nou? Bij gips-draaien maak je een mal van gips van de negatieve vorm van wat je wilt hebben. Dus bijvoorbeeld de binnenkant van een bord. Je hebt dan een gipsen mal van een bolling. Deze kun je zelf ontwerpen. Die mal komt op een draaischijf.

Dan heb je nog de rest van het bord nodig. Je maakt een mes in de vorm van de onderkant van het bord, dus het pootje. Het mes zit vast in een hendel boven de draaischijf die je naar beneden kan duwen.

Vervolgens neemt je een bal klei, duw je deze een beetje plat en leg je die op de mal. Je zet de draaischijf aan en duwt de hendel naar beneden. Het mes en de mal bepalen de vorm. De draaischijf zorgt ervoor dat de klei gedwongen wordt die vorm aan te nemen. De klei kruipt in alle hoekje en vormt zo aan de ene kant een bolling en aan de andere kant een pootje.

Deze techniek willen we graag verder uit werken. Vooral om series van producten te maken. Helaas hebben we zelf geen gips-draaischijf, dus zal dit zich nog even moeten beperken tot hoeveel we er op school aan kunnen werken.

Terug naar onze technieken.

nl_NLNL