Onze technieken – Draaien

Draaien

   

De typische pottenbakker look! Achter de draaischijf, handen onder de klei, eigenlijk alles onder de klei… Vooral de eerste paar keer dat je het doet mag je wel een emmertje en een dweil klaar hebben staan. Maar heel erg leuk en voldoenend om te doen!

Het eerste wat we horen als we tegen iemand zeggen dat we pottenbakkers zijn en werken met een draaischijf is: “Oh zoals in die ene film, Ghost” Uhm, ja, maar nee. Alhoewel we veel samen werken, is dat toch niet hoe het er aan toe gaat hier. Maar werken op de draaischijf doen we wel veel.

Het tweede wat we horen is de vraag of het nou moeilijk is of niet. In het begin is het dat zeker, maar de truc zit hem in het centreren. Door de klei steeds om hoog en naar beneden te werken en richting het midden te duwen krijg je dat de klei goed centreert. In het begin is dit nog flink lastig en willen er nog wel stukken klei door de kamer vliegen. Maar wanneer je dit onder de knie hebt, kan het leuke deel beginnen.

Eindeloze vormen en mogelijkheden, nou ja wel rond natuurlijk, maar hoog, laag, breed, dun, het kan allemaal. Experimenteren is een van de aspecten van pottenbakken die wij het leukste vinden. Uitdaging opzoeken en zien dat het iets oplevert is geweldig. Hoe hoog kan je de vaas krijgen? Hoeveel kilo klei krijg je goed gecentreerd? He, deze vorm kan ook!

Elke keer dat we draaien rennen we wel weer naar elkaar toe om te laten zien wat we gemaakt hebben. En als het een keer niet lukt en werk door de kamer vliegt, dan is het gelukkig makkelijk te recyclen en proberen we het de dag erna nog een keer.

Terug naar onze technieken.

nl_NLNL