Onze technieken – handvormen

Handvormen

   

Handvormen is zoals de naam al doet vermoeden, de klei vormen met de hand. Dit doen we door de klei eerste in plakken te rollen. Vervolgens snijden we de vormen uit die we willen. En plakken we die aan elkaar.

Laten we even een kopje als voorbeeld nemen. Na het uitrollen snijden we een cirkel uit de plak klei. Dit wordt de bodem van het kopje. En ook snijden we een langwerpige rechthoek. De breedte bepaalt de hoogte van het kopje en de lengte, de diameter.

Nu laten we de klei eerst een beetje drogen. Niet zo droog dat het niet meer te bewerken is, maar wel zo droog dat het niet meteen vervormt bij lichte aanraking. Het zogenaamde, leerhard.

Vervolgens buigen we de rechthoekige plak klei tot een cilinder. Deze maken we zo dat hij precies past op de cirkel. Met slib, een papje van water en klei, plakken we de cirkel aan de cilinder. En tada! je hebt een kopje. Uiteraard nog even afwerken, de puntjes op de i zetten. En een oor toevoegen als dat gewenst is.

Deze techniek klinkt heel simpel, maar er zit toch nog best wat oefening in een mooi symmetrisch resultaat krijgen. Maar zoals met alle aspecten van keramiek, oefening baart kunst en in de uitdaging liggen de mooiste resultaten.

Terug naar onze technieken.

nl_NLNL